Halapi

Lovarda

Sokan vannak azon a véleményem, hogy ha elutaznak, akkor nem a konyhában akarjál eltölteni az idejüket, de mégis jóleső érzés az, ha az ember elutazik és az egész ház vagy lakás egyben van. Ehhez nagyban hozzátartozik a konyhabútor is. Még ha nem is használjuk, nem nyitogatjuk az ajtókat rajta, nem húzzuk ki a fiókot, szeretünk olyan konyhabútort látni, ami növeli a kis kuckónk esztétikai értékét. Amikor Erdélyben voltam 1 hetet nyaralni, a faházban, hol laktunk, minden fából volt.

Egy annyira odaillő konyhabútor volt beszerelve, hogy kedvet is kaptam a főzéshez. Viszont volt, ami kevésbé tetszett, de nem rontott az összképen. Lakni nem laknék ott, mert a főzőlap például a konyhabútor sarkában volt elhelyezve a munkalapon, elég hozzáférhetetlen helyen. Tudom, nem az volt a szempont a nyaraló kialakításánál, hogy praktikus legyen, hanem az, hogy beleilleszkedjen a környezetbe. Minden fából volt, bár ez nem is meglepő, hisz Erdélyről van szó. De ha az ember körbenéz és elmegy egy 4 vagy 5 csillagos hotelbe, amit ugye mindig az adott kor elvárásaihoz alakítanak át, észrevehetjük, hogy minden általában modern, így a konyhabútor is. Furcsán is nézne ki, ha azt kihagyták volna a felújításból, pedig az embernek nem szempont egy nyaralásnál, hogy a főzőlapja elektromos legyen, hiszen úgyse használja vagy csak nagyon keveset. Gondolhatjuk azt is, hogy ez kidobott pénz, de nem. Ez a kinézetre megy, ezt mindenki tudja, de akkor is meg kell venni.

Vannak persze olyan beruházások is, amik szintén modernnek mutatják a szállásunkat, de mégis hasznát vesszük. Ilyen például az, ha lehet motort bérelni, bukósisakkal, mindennel együtt. Ezáltal az fogalmazódik meg bennünk, hogy micsoda hotel, micsoda szállás, nekik ilyen szolgáltatásuk is van. Ez még akkor is lehengerlően hangzik, ha nem is vesszük igénybe, mert mondjuk, nem tudunk motort vezetni. Mégis otthon a barátoknak, ismerősöknek vagy rokonoknak úgy fogjuk mesélni, hogy „képzeld, itt még ez is volt!”.