Halapi

Lovarda

Lehet, hogy nekem is van egy saját panzióm, de ez nem azt jelenti, hogy nem szeretek utazni. Nagyon is szeretek új helyekre ellátogatni, megismerkedni más kultúrákkal. Sokat jártuk a családdal Európában sok országban, de manapság inkább maradunk az itthoni tájaknál. Ha kicsit körbenéz az ember, rájön, hogy itthon is sok szép vidék van, csak meg kell őket keresni. Ilyenkor rádöbbenek, hogy sok fontos és szép városban még nem is jártam, ilyen például Kecskemét vagy Pécs, pedig mindkettőnek szép múzeumai és műemlékei is vannak.

Így az elmúlt időszakban sokat jártunk a nejemmel pár napos kirándulásokra, persze nem túl messze. És mivel a vendéglátásban dolgozom, ilyenkor nagyon is megfigyelem, mások mit és hogy csinálnak, hogy működtetnek egy éttermet, milyen a kiszolgálás, hogy dolgozik a szakács. Néha kedvem lenne bemenni a konyhára is, de azért az már sok lenne, nem valószínű, hogy a dolgozók örülnének neki, ha berobognék. A hotelek esetében is próbálom megfigyelni, hogy ők hogyan csinálják a dolgokat, hátha én is tanulok valamit, amit a saját panziónkban is fel tudok használni.

A mostani ősz elég hideg volt, és mi éppen a Mátrában voltunk kirándulni. Egy kisebb hotelben szálltunk meg, és észrevettem, hogy a kinti hideg ellenére bent mindig jó meleg van. Nem láttam a szobákban fűtőtestet, de a klíma mintha ment volna, és ezt furcsának találtam. Meg is kérdeztem a recepcióst erről a dologról, és kiderült, hogy ők klímával fűtenek. Valóban jól láttam, ment a klíma, csak éppen nem hűtött, hanem melegített.

Ki is kérdeztem a fiút a dologról, hisz nekem nagyon nem tűnik hatékonynak klímával fűteni, és biztos egy vagyon lehet az üzemeltetése, főleg, hogy ez még csak nem is egy egyszerű lakás vagy ház, hanem egy több emeletes hotel számos szobával és nagy alapterülettel. Erre elmondták nekem, hogy lehet, hogy a régi klímákkal tényleg nem lehetett hatékonyan fűteni, és ha valaki ezzel próbálkozott, akkor végül óriási számlája lett, de ma már nem ez a helyzet. Újfajta rendszerek vannak, amikkel sokkal jobban lehet fűteni is. Például amit a hotelbe beszereltek, az egy olyan inverteres klíma, amit kimondottan úgy alakítottak ki, hogy költséghatékonyan lehessen vele fűteni, és ne csak kiegészítésképpen a gáz mellé, hanem fel is tudjon fűteni egy szobát egymaga.

Amikor hazamentünk, jobban utánanéztem ennek a klímának, és kiderült, hogy ezek a mai rendszerek sokkal nagyobb hatásfokkal dolgoznak valóban, és mellette nincs óriási energiafelhasználásuk. Meglepő módon még hatékonyabbak is, mint a gázzal történő fűtés. Ezért azért van, mert ezek a klímák pár kilowatt energiánként többszörös fűtési energiát biztosítanak.

Emellett a mostani készülékek már halkak, ami kimondottan fontos, ha valakinek vendégei vannak. Ráadásul, ami nagyon nem mondható el a gázról, hogy mindenféle kényelmi funkciójuk van, egyenként be lehet állítani, hogy melyik szobában milyen hőmérséklet legyen, be lehet állítani az időt, hogy éppen mikor induljon be a fűtés. Mindenféle dolgot be lehet rajta programozni.

Ennek a rendszernek a telepítése pedig még olcsóbb is, mint a központi fűtés bevezetése. És ott van még egy nagy előny, hogy a fűtés mellett ezek a készülékek hűteni is tudnak. Így olyan, mintha egy készülékért fizetnék, de kettőt kapnék, hisz két funkcióra is képes, nyáron légkondi, és télen pedig fűtő berendezés.

Ezek a rendszerek tulajdonképpen szivattyúk, illetve ilyen részei is vannak, és most éppen zajlik egy levegő víz hőszivattyú akció annak a cégnek az oldalán, ami ilyen készülékek forgalmazásával foglalkozik.

Ennyi előny mellett már csak hab a tortán, hogy környezetvédelmi szempontból is egy jó alternatíva. El is határoztam, hogy jövő tavasszal, amikor amúgy is felújítjuk a panziót, a szobákba beszereltetek ilyen klímás rendszert. Hosszútávon hiszem, hogy megtérül a befektetés, és ilyen modern megoldások mellett a vendégek is jobban érzik magukat.

Ezért is érdemes utazgatni, és szemmel tartani a konkurenciát, mert nagyon érdekes ötleteket is találhat az ember, amivel jobbá teheti a saját vállalkozását is.