Halapi

Lovarda

„Ha itt van a nyár akkor olvad a beton, Tele van a balatoni vonatnál a peron!” – ismerős mindenkinek ez a megunhatatlan nyári sláger, ugye? Nálam egész nyáron ez üvölt az autóban. Pont azért, amit az idézett sorokban is énekelnek: vonattal a Balatonra utazni, távolról sem leányálom, nem csak a peron van tele, a vonatokon fürtökben lógnak az emberek, persze mindenkinél labda, játék, pléd, 3 heti hideg élelem és ruha… Szóval, ha Balaton, akkor Arany Oroszlán Panzió, autópálya, és a régi egyetemi társaság…

Általában két autóval szoktunk útra kelni, hatan. A lányok mindig röhögnek, hogy ők hat személyre legalább négy autóval, vagy utánfutóval mennek, annyi cuccuk van, de hála az égnek, mi pasik vagyunk, és elfér hatunk motyója két normál személyautóban.

Mielőtt felhajtottunk volna a pályára, Pali, aki elöl ment, bekanyarodott a benzinkútra. Azt hittem, inni akarnak egy kávét, vagy elmenni vécére, esetleg Balázs megéhezett, és akar egy zacskó chipszet az útra, de kiderült, hogy Palinak matricát kellett vennie. Ő döbbenten nézett rám, hogy nekem miért nem kell, én meg döbbenten néztem rá, hogy komolyan van még valaki, aki benzinkúton vesz matricát?

Abból a megszeppent pislogásból, ami Pali felől érkezett felém, rádöbbentem, hogy ő még sosem vett autópálya matricát sms-ben.

„Na, állj csak meg, gyere szépen ide, és üdvözöld a 21. századot! – röhögtem ki diszkréten. Hol a telefonod?” Pali futólépésben tette meg a távolságot az autója és köztem. Nekem 30-as telefonszámom van, van egy vásárlást megkönnyítő appom, de simán sms-ben is el tudom intézni a dolgot, a megadott számra elküldenem a rendszámomat, a kategóriát, amibe az autóm tartozik és hogy milyen időtartamra szeretnék matricát váltani, le kell okéznom a válasz sms-t, majd ezek után jön egy visszaigazolás, és kész.

De Pali másik szolgáltatónál van, ezért simán megmutattam neki az autopalyamatrica.hu-t, ahol könnyűszerrel vehet telefonon pályamatricát. Ráadásul regisztráció nélkül, mielőtt ráálltam az sms-es verzióra, én is azt használtam. Itt elsőként a kategórián belül ki kell választani a jegy érvényességi idejét. Mi ugye D1 kategóriába tartozunk az 5 személyes autóinkkal, illetve nekem a nagymotorom is. A legrövidebb időtartam 10 nap, ami a 8 napos balatoni kiruccanáshoz tökéletes. Miután kosárba raktuk a jegyet, meg kell adnunk az autó rendszámát, és érvényesség dátumát: hányadikán kezdődjön. Ez azért nagyon praktikus, mert meg lehet venni előre jegyet, nem kell indulás előtt kapkodni, vagy megállni emiatt, az elutazást megelőző este kényelmesen el lehet intézni a kanapén ücsörögve. Egyszerre akár több matricát is vehetünk, ha arra van a szükség, ilyenkor a „további matrica felvétele” gombra kell kattintani. Ezt követően jelezhetjük, ha áfás számlára van szükségünk, majd email cím, telefonszám megadásra után átirányít a honlap a fizetési felületre, ahová csak be kell ütni a bankkártyánk adatait, megvárni a visszaigazoló emailt, és már pattanhatunk is a kocsiba.

Pali örült, mint majom farkának, seperc alatt elintézte magának a pályamatricát. Balázs persze közben, ha már így alakult, beszaladt néhány zacskó rágcsálnivalóért a benzinkúti üzletbe.

Ezután már ténylegesen a Balaton felé vettük az irányt, ahol az Arany Oroszlány Panzióban, ami az egyetem első éve óta a törzshelyünk, már szeretettel várt a nyugdíjas házaspár, akik üzemeltetik az barátságos, otthonos kis szálláshelyet.