Halapi

Lovarda

Gyerekkori barátnőmmel, Lizával az egyetem elvégzése után is megmaradt a kapcsolat. Bár ő a barátjával Szegedre költözött, én pedig a fővárosba, igyekszünk nem elszakadni egymástól. Tavasszal mindig el szoktunk utazni pár napra, ez fix, ilyenkor hosszú hónapok eseményeit, történéseit beszéljük át. Idén úgy döntöttünk, hogy a fiúkat is magunkkal visszük egy kis pihenésre. Eseménydús év áll mind a négyünk mögött, mindenkire ráfér egy kis kikapcsolódás.

Épphogy megérkeztünk a panzióba, Liza párja, Peti a tetőre mutatott: nézzétek, napelem panelek! De klassz! Ahogy elfoglaltuk a szobáinkat, le is mentünk a panzió kerthelyiségébe ebédelni. Peti újra meg újra a tetőn lévő napelemeket figyelte, nagyon lekötötte az érdeklődését. Kérdésemre válaszolva elmesélte, hogy egy ideje ők is gondolkodnak egy ilyen beruházáson. Mindenképpen megtérülne a befektetés, hiszen a házuk nagyon jó tájolású napsütés szempontjából, és a napelemek, a közhiedelemmel ellentétben borult időben is termelnek áramot, valamint az áram tárolására szolgáló funkciók is folyamatosan fejlődnek. Peti monológjából kiderült, hogy alaposan utánajárt a témának, de mégsem úgy beszélt a tervről, mint ami következő hónapban megvalósításra kerül. Ha ennyire klassz dolog a napelem, akkor mi az akadálya a beruházásnak? A pénz?

Válasza meglepett: a fejlődés. A napelem panelek ugyanis folyamatosan fejlődnek, a Tesla már forradalmi újításnak számító áramtermelő tetőcserepekkel rukkolt elő, Ausztráliában pedig már nyomtatott napelemeket fejlesztenek. Tátva maradt a szám! Peti lelkesen magyarázta, hogy ezek a technológiák mennyivel fejlettebbek, mint az itthon használatos polikristályos napelem panelek. A cserepek különlegességét növeli, hogy sokkal masszívabbak a hagyományos tetőcserépnél, és különféle elemeket gyártanak, hogy a vásárlók minél elégedettebbek legyenek.

A nyomtatható napelem panel pedig? Hihetetlennek tűnik, igaz? A fejlesztés elsődleges célja, hogy rosszabb fényviszonyok mellett is minél több áramot lehessen termelni az eszközzel. Ez a kialakítás a tetőre való felhelyezést is nagyban megkönnyíti. Az egész filmréteg elképesztően vékony, 0,1 milliméter alatti a vastagsága, sokkal könnyebb az áramtermelés vele, és a tetőszerkezetet sem terheljük le vele.

Peti tehát úgy döntött, tekintve, hogy már tesztelik a nyomtatható napelem paneleket, hogy inkább kivárja, amíg szép lassan megérkezik az újítás Magyarországra is. Addig legalább összespórol elég pénzt a beruházásra.

A nap hátralévő részében a napenergiáról már nem sok szó esett, csak élveztük a panzió hatalmas kertjében a napsütést. Peti persze azért elejtett egy-két mondatot arról, hogy itt talán érdemes lenne a talajra is telepíteni paneleket…