Halapi

Lovarda

A szállodákban megforduló emberek nagy része pihenésként szokott néhány napot kivenni magának vagy családjának a munkahelyéről, hogy egy kicsit velük együtt kiszakadjon a világból, ahol a problémái körülveszik, és talán már el is felejti, hogy miért csinálja mindezt. Néha azonban előfordul, hogy maguk a problémák indítják el az embert arra, hogy pár napot egy szállodában töltsön – egy ilyen szomorú eset lehet az, amikor például a villanybojlerünk nem megfelelő karbantartása és kilyukadása miatt egy jóval nagyobb felújítás vár az elázott lakásunkra, mint amire fel lennénk készülve.

Sajnos ezt az esetet nem én találtam ki, hanem múltkor egy négy tagú család (egy házaspár és két gyerekük) kényszerült egy egész hétre kibérelni egy szobát a szállodánkban, méghozzá egy hasonló balszerencse miatt. Először még szokványos nyaralónak néztek ki, de amikor rájöttem, hogy a férj dolgozni jár, a gyerekeket pedig óvodába viszik, rákérdeztem, hogy miféle nyaraláson vannak, és akkor mesélték el a történetet.

Egyik nap arra értek haza, hogy a fürdőszobájukban található Hajdú villanybojlerből az összes víz kifolyt, ami a második emeleti kis panellakásukat szinte teljesen tönkre tudta tenni, egyetemben az alattuk található pékséggel. Azonnal, kétségbeesetten kerestek is egy helyet, ahol villanybojler szereléssel foglalkoznak, és szerencsére egy szakember már egy órán belül a helyszínen volt.

A bojler problémája elég komoly volt ugyanis magának a víztartálynak a fala lyukadt ki, és elkerülhetetlenné vált az egész szerkezet cseréje. Egy villanybojler cseréje azonban nem kis feladat, és bár szerencsére a kihívott cég azonnal hozzá tudott látni az eszköz beszerzéséhez, házhozszállításához, és a beszerelés folyamatát is vállalták, hogy elvégzik, ez még mindig hosszú időt jelentett, amíg a lakás meleg víz nélkül marad. De nem ez a legnagyobb probléma, az elázott lakás rendbehozatala, pár rosszabb állapotban lévő bútor cseréje és a parketták újrarakása biztossá tette, hogy legalább egy hétig nem tudnak majd otthon tartózkodni.

Az esetért természetesen csak magukat okolják, ugyanis a villanybojler kilyukadását a karbantartás hiánya okozhatta. Ők elsősorban azért vettek Hajdú bojlert, mert remélték, hogy így a lehető legtöbb ideig tudják majd használni, anélkül, hogy újat kéne bármilyen meghibásodás miatt venni, azzal azonban nem törődtek, hogy ehhez az is kell, hogy megfelelő időközönként szakemberekkel elvégeztessék az ellenőrzéseket, vízkőtelenítést és általános felmérést. Ennek az ajánlott gyakorisága a 2-3 év, de ők ezen sajnos már régen túl voltak.

A szakember kérdéseire, hogy nem tapasztalták-e, hogy az utóbbi időkben jóval nehezebben jutnak meleg vízhez, vagy hogy a számláik nagyobb összegekről szólnak, mint korábban, mind igennel kellett, hogy feleljenek. Ez pedig, mint utólag kiderült, a túlzott mennyiségű vízkőnek a következménye, ami a rendszerben volt, és előre árulkodó jelként lehetett volna venni a közelgő, komolyabb problémákra. Ha egy kicsit jobban odafigyelt volna erre, akkor már kihívhatott volna egy szakembert, aki a villanybojler kinyitása után azonnal meg tudja mondani, hogy komolya következmények lehetnek.

Villanybojlerből továbbra is ugyanazt a típust választották, mint amivel korábban rendelkeztek, de most megfogadták, hogy a rendes karbantartásra is oda fognak figyelni, megfelelő időközönként szakembert kihívva. Így se úszhatják már meg azonban a vásárlást, és a csere plusz költségeit.

Míg a férj továbbra is a munkahelyére jár a „nyaralás” közben, a feleségének csak a munkások felügyelete miatt kell hazajárnia. Ilyen volt például az, amikor megérkezett az új Hajdú villanybojler, és egyrészről az előző, javíthatatlan állapotban lévőt el kellett szállítani, az újat pedig felszerelni, és gondosan ellenőrizni, hogy ne csöpögjön, vagy ne legyen veszélyes. Helyileg megmaradt ugyanott, a fürdőszobában, mivel egyrészről így kell a legrövidebb utat megtennie a meleg víznek a falakban található csövekben, és minimális lesz a hővesztesége, másrészről erről a helyről annyi már bebizonyosodott, hogy probléma esetén a kifolyó víz nem jut el az elektromos vezetékekhez, és nem tud balesetet vagy a teljes elektromos hálózat tönkremenését okozni.

Miután hazamentek, még egyszer beszéltem velük – nem laktak távol, így az utcán találkoztam a hölggyel. elmondta, hogy legalább annyi jó oldala van a történetnek, hogy tényleg tapasztalják, hogy az új bojlerrel jóval könnyebb egy forró fürdőt venni, hisz melegebb víz folyik a csapból, és az ivóvizük is tisztább. Ez utóbbi elméletileg szintén a vízkővel van összefüggéssel, hisz a szerkezetben található szennyeződés az egész víztartály tartalmát képes beszínezni, de ők otthon mégis mindig csak úgy hivatkoznak rá, hogy ezzel a cserével sikerült tiszta vizet önteniük a pohárba, és új életet kezdeniük. Egy olyat, amiben remélhetőleg nem lesz szükségük arra, hogy villanybojler szerelést kérjenek rendeljenek, csak karbantartást.