Halapi

Lovarda

Ha az ember penziót üzemeltet, akkor az a célja, hogy a vendégeknek minél magasabb színvonalú ellátást biztosítson, lenyűgözze őket ottlétük alatt és elérje azt, hogy máskor is visszatérjenek. Mi is már sok újítást vezettünk be az évek során ennek érdekében, azonban egy dolog még nagyon hiányzott a repertoárunkból: A klimatizált szobák.

Noha volt már klíma az előtérben, ahol a vendégeket fogadjuk, illetve az étkezőben is, de arra a korábbi években nem volt kapacitásunk, hogy még több készüléket beszereltessünk, mert mindig valami másra, valami fontosabbra kellett a pénz. Nem mondom, idén sem feltétlenül erre szerettünk volna költeni, de sajnos már muszáj volt. A vendégkönyvünkbe, és a honlapunkra is többször írták az értékelések között, hogy minden nagyon kellemes volt és szívesen visszajönnének, de a klímát nagyon hiányolják a szobából, mert éjszaka is meleg volt. Így aztán úgy döntöttünk, hogy belevágunk.

Utánanéztünk az interneten, hogy milyenek a klíma árak szereléssel együtt, és miközben keresgéltünk, ráakadtunk egy honlapra, ahol a klímás cég ingyenesen szereli be a náluk vásárolt készülékeket, bizonyos feltételek mellett persze. Akárhány másik honlapot néztünk meg, ennél jobb ajánlatra sehol sem bukkantunk, így aztán egyből fel is vettük velük a kapcsolatot. Nagyon segítőkészek voltak, elmondták, hogyha mind a nyolc szobába szeretnénk készüléket, akkor az mennyibe kerülne, illetve minden más, fontos dologról is kaptunk tájékoztatást.

Osztottunk-szoroztunk, és végül arra jutottunk, hogy túl nagy kiadás lenne, ha mind a nyolc szobát klímával szerelnénk fel, de annyiban legalább tudjuk javítani a panzió komfort érzetét, hogy három szobába szereltetünk klímát. Biztos vagyok benne, hogy egy nagyobb, jól menő szállodánál nem lenne kérdés, hogy minden szoba megkapja a légkondit, nekünk azonban, vidéki panzióként mások a lehetőségeink. Biztos vagyok benne, hogy a leendő, illetve visszajáró vendégeink örülni fognak annak, hogy lesznek klimatizált szobáink, a téli szezonban pedig talán össze tudjuk spórolni azt a pénzt, ami már elegendő lesz ahhoz, hogy a többi öt szoba is kaphasson klímát. Remélem, hogy jövő nyárig ezt sikerül megvalósítanunk.

Közös döntés alapján arra jutottunk, hogy ha már csak három szobát van lehetőségünk klíma berendezéssel felszerelni, akkor azokat választjuk ki erre a célra, amelyik a legmelegebbek. Nem állítom, hogy vannak olyan szobák, amik reggeltől estig árnyékosak és hűvösek, hiszen valamelyiket minden napszakban süti a nap, de eddigi megfigyeléseink alapján a hármas, négyes és nyolcas szobák azok, amik leginkább klímáért kiáltanak. A férjem szerint okosabb és logikusabb lett volna sorban haladni, és először az egyes, kettes és hármas szobát szerelni fel légkondicionálóval, de végül sikerült meggyőznöm őt arról, hogy a vendégek szempontjából így lesz a legjobb, ha első körben a legmelegebb szobák kapják a klímát. A szerelést jövő kedden fogják elkezdeni, és a tervek szerint aznap estig be is fejezik. Várjuk már, nagyon!

Egyelőre pedig, amíg nem lesz minden szoba hűtése professzionálisan megoldva, annyit tudunk tenni a komfortérzet növelésének érdekében, hogy minden szobához, mérettől függően, biztosítunk egy, vagy két ventilátort. Tudom, hogy az mégsem ugyan olyan, mint egy hideg klíma, de a semminél azért mégiscsak több.

Régen, mikor huszonöt évvel ezelőtt belevágtunk ebbe a panzióba, akkor eszünkbe sem jutott volna, hogy a vendégeink legnagyobb panasza a klíma hiánya lesz. Sőt! Akkoriban szerintem ilyesmiről még nem is nagyon hallottunk itthon. Ez már csak ilyen, változik a világ, egyre modernebb dolgok könnyítik meg a hétköznapokat, és ha az ember jó vendéglátós akar lenni, akkor fel kell zárkóznia. Emlékszem, amikor divatba jött az internet és a wifi, azt is a vendégek tanácsára vezettük mert, mert először eszünkbe sem jutott, hogy igény lenne rá. Úgy tűnik, hogy most a „klíma az új wifi”, legalábbis a vendégek igényeire nézve biztosan. Kíváncsi leszek, hogy ha ezt a teendőt is kipipáljuk, akkor mi lesz majd az a következő dolog, amit a vendégek kérésére fogunk bevezetni. Egyelőre azonban ötletem sincs, az még a jövő zenéje.