Halapi

Lovarda

Már fiatal korunk óta eljárunk a feleségemmel minden évbe legalább egyszer, de sokszor kétszer is pihenni és kikapcsolódnia wellness szállodákba. Vannak kedvenceink, ahova bizonyos időnként visszajárunk, de szeretünk újakat is felfedezni, valamint olyan részeire menni az országnak, ahol még nem jártunk. Idén azonban úgy döntöttünk, hogy visszamegyünk abba a szállodába, ahol körülbelül hét éve töltöttünk el egy hetet. A kis falu, ahol volt a szálloda, nagyon tetszett nekünk, de magával a körülményekkel annyira nem voltunk megelégedve, viszont láttuk, hogy azóta felújítások voltak és most már magasabb minőségben biztosítanak szállást és pihenési lehetőségeket.

Meglepődve konstatáltuk, hogy a szálloda nem csak utolérte a saját idejét, hanem meg is előzte azt. Mármint nyilván nem szerelhettek be olyan technológiákat, ami nem létezik, de sok olyasmivel találkoztunk, ami még nem elterjedt a hotelek körében. Mindenesetre nekem az tetszett a legjobban, hogy saját napelem parkjuk volt felszerelve a szálló és a wellness központ tetejére is. A látvány hangulatán egyáltalán nem rontott a napelemhalmaz, viszont kellemes érzés volt tudni, hogy úgy töltöm a telefonom és nézem a tévét elalvás előtt, hogy közben nem olyan áramot használok, ami külföldről jön drága pénzért, aminek az előállításával szennyezem a természetet, aminek a forrása veszélyezteti a környezetét, vagy ami nem megújuló forrásból származik. El is határoztam, hogy jó lenne itthonra is napelemeket szerelni. Természetesen a feleségem nem helyeselte az ötletet, hiszen idén tervezzük kicserélni a nyílászáróinkat és ez is kellően nagy befektetés számunkra. De rémlett nekem valami, hogy volt valamilyen kedvezményes kölcsön, ami mindkettőre és még egyébre is lehetőséget ad. Rákerestem az ablakcsere napelem szigetelés pályázat 2018 kulcsszavakra és kiderült, szerencsére, hogy ez még mindig aktív. Szóval úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Még nagyon az elején vagyunk, annyira hogy még most olvasgatunk pontosan a pályázat után és jövő héten jön hozzánk a Pentele Solar cég felmérni a terepet és árajánlatot adni. Ők fogják felszerelni a napelemeket a háztetőre, a nyílászárókat pedig egy másik cég. Miután megkaptuk az árajánlatokat, tudni fogjuk, hogy mekkora kölcsönt kell felvegyünk.

A kölcsön nagyon kedvezményes, nulla százalékos kamat van rá, és húsz éven belül kell visszafizetni. Csupán tíz százalék saját pénzed kell legyen a projektben, a többit kérheted a Magyar Fejlesztési Banktól. Szerencsére nekünk nagyobb az önrészünk, mert ugyebár amúgy is terveztünk nyílászárókat cserélni és elég régóta gyűjtünk rá. Tudnánk még vele szigetelést csináltatni, napkollektort szereltetni, korszerűsíteni a fűtésrendszerünket vagy hőszivattyút is szereltethetnénk. De azt hiszem bőven elég lesz ez a két projekt most, majd meglátjuk, hogy hogyan haladunk a visszafizetéssel.

Nagyon izgatott vagyok a napelemek miatt. A környékünkön és a baráti társaságunkban is mi leszünk az elsők, már alig várom, hogy válaszolgassak a kérdésekre. Majd megpróbálok minél több infót felszedni a cégtől a témában. A telefonban nagyon segítőkésznek tűntek.