Halapi

Lovarda

Egy panziót működtetni nem is olyan egyszerű és gördülékeny, mint ahogyan az kívülről tűnik, főleg ha olyan komplex szolgáltatások is járnak még vele, mint vendéglő, medence, szauna és sportpálya. A kívülálló azt hinné, hogy a legnagyobb gondot az okozza, ha egy vendég nem akar fizetni, vagy hangoskodik és zavarja a többieket. Persze, ez sem alul becsülendő, de azért akad itt még más is. Például mi nagyon sokat szenvedtünk, mivel nem volt egy jó raktárunk. A panziómat már úgy vásároltam meg, hogy akkor már néhány éve működött, úgyhogy nálam csak egy ráncfelvarráson esett át, hogy minél szerethetőbb és minőségibb legyen. De a vendéglőhöz tartozó raktár egyszerűen rettenetes volt. Vagy inkább ne is hívjam raktárnak? Egy hatalmas pincéről van szó, ami az egész konyha, vendéglő és még részben a panzió alatt is elterül. Ide volt minden behányva. Két helyről is meg lehetett közelíteni: az egyik a konyha volt, mert hát, ha oda kell valami egyszerűbb, ha onnan is el lehet érni. A másik pedig egy kinti bejárat, ami a vendégek által tiltott területről nyílik. Itt hordjuk be a friss termékeket és új raktározandó cuccokat, amik a panzió életéhez szükségesek. Ha a kinti ajtótól indulunk befele, külön szobája volt a pincében a mosodának, mellette külön terem a tiszta ágyneműk és törülközök tárolásának. Ezen kívül külön szobában van egy úgynevezett mindenféle raktárunk és aztán legbelül vannak a konyha szükségletei. És ahogyan már mondtam, mindez rettenetes volt, onnan kezdve, hogy nem is volt ilyen rendszer. Minden csak úgy szanaszét volt hányva, nem nagyon voltak polcok, csak néhány sor a fal mellett és piszok volt. Úgy döntöttem, hogy amin sikerül kívülről teljesen rendbe rakni az egész helyet, azonnal neki fogok ennek is. Hiszen hiába szemgyönyörködtető valami kintről nézve, ha belülről rothad, nincs igazam?

Egy ismerősöm ajánlotta a rackinglog.hu-t, akik szakértői a raktározási rendszereknek. Nem is nagyon kerestem mást, úgysem értek én ehhez a témához, de végül is nem kellett csalódnom bennük, sőt, kifejezetten jó munkát végeztek és hálás vagyok nekik ezért. Habár, be kell vallanom, először rendesen rettegtem felvenni velük a kapcsolatot, mert a weboldalukon csupa hatalmas ipari raktárak polcrendszereiről láttam képeket, és úgy éreztem, hogy az én kis pinceraktáramat el sem fogják vállalni, csak kinevetnek.

Elég sokat tanulmányoztam a weboldalukat, mielőtt felhívtam őket. Annyira profik, hogy galériarendszereket és többszintes polcrendszereket is raknak össze. Azok lehetnek az igazán nagy cégek, akiknek pénzük van erre és azok az igazán nagy raktárak, ahol szükség van ezekre és kellő tér is, hogy megvalósuljanak. Aztán olyat is láttam a termékeik között, amiről még soha nem is hallottam: a gördíthető polcrendszer. Ennek az a lényege, hogy egy sínen mozognak a polcok (és kézi vagy motoros) meghajtással lehet őket mozgatni. Ennek az a lényege, hogy azáltal, hogy mindig csak egyetlen sornyi szabad rész van, a lehető leginkább kihasználja a tér adta lehetőségeket. Ez igen okos ötlet, nem tudom ki fejében születhetett meg, de az ilyeneket mindig csak csodálni tudom. Nekem persze nem volt ilyenre szükségem, mert azért kellően nagy volt a raktár a panzióhoz képest, úgyhogy úgy gondoltam, és igazam is volt benne, hogy sima polcokkal is bőven elférünk majd. De mielőtt elmesélném, hogy milyenek ezek a polcok, amiket én simának nevezek, hadd mondjam el, hogy mijük van még.

Karos állványrendszert is lehet vásárolni tőlük, melynek leginkább akkor van haszna, hogyha hosszú termékeket tárol az ember. Ehhez tulajdonképpen nem is jár együtt polc, csak a karok, melyekre lefektetni az ember a hosszúkás dolgait. Nem is tudom, hogy miket lehet ezen tárolni, padlódeszkák, meg ilyesmi jutott eszembe. Aztán összeállítanak még raklapos állványrendszert is, melyből többféle is létezik. Van a soros raklapos polcrendszer, amelyik bármilyen típusú raklapok tárolására alkalmas. A bejárható típusú polcrendszer tömbös megoldású, a raklapokat tartósínen tárolják. Végül pedig ott van a görgős raklaptartó állvány, amely gravitációs elven működik.

És végül pedig ott vannak a könnyű polcrendszerek. Akkor nyugodtam meg, hogy valószínű nekem is elkészítik a polcrendszert, amikor megláttam ezeket. Ezek közül van salgó polc és csavaros polc. A kettő között az a különbség, ahogy a neve is utal rá, hogy az egyik csavaros, a másik pedig csavar nélküli. És habár mindkettőre igaz az, hogy 33 milliméterenként változtathatod a polcok szintjeinek elhelyezését, egyértelműen a csavarmentest egyszerűbb átrendezni. És végül örömmel konstatáltam, hogy az utóbbi két polctípusból mindkettő megvásárolható rozsdamentes változatban is, amely a gyógyszer- és vegyi iparon túl számomra is kötelező, mivel élelmiszert tárolok a polcaimon. Legalábbis a konyhai raktárban. A többi terembe végül sima salgó polcot vásároltam, amely horganyzott acélból készül. Persze ezekben már mind segítettek nekem, nem magamtól döntöttem el.

Úgy nézett ki a dolog, hogy felhívtam őket, megbeszéltünk egy időpontot, amikor eljöttek hozzám és szégyenkezve végig vezettem őket a rendetlen pincében, ők meg felérték az igényeimet és ez alapján nemsokára felkerestek egy tervel és a hozzá tartozó ajánlattal. Mindkettőtől teljesen el voltam alélva, úgyhogy azonnal el is fogadtam. Viszont kértem tőlük egy kis időt, mert mielőtt beszereltük az új polcokat, más terveim is voltak a pincében. Először is szereztem egy meszelő bandát, akik két nap alatt újra vakolták a kérdéses helyeket és lemeszelték az egész pincében penészedésre képtelen festékkel. Mindeközben pedig egy villanyszerelő is járt nálunk, aki a polcrendszer tervei alapján kialakított egy új világításrendszert a pincében, amitől sokkal fényesebb és átláthatóbb lett. A polcrendszer leszállítását és telesítését pedig egy olyan napra időzítettük, amikor mindez már készen volt. Egyébként elég nehéz volt mindezt úgy megoldani, hogy közben a vendéglőnek se kelljen szünetelnie, de sikerült leszervezni a dolgot. Jaj és azon kívül, ahogyan az előbb is említettem, hogy felmérik az igényeidet, terveznek neked, ajánlatot adnak, oda szállítják a polcokat és telepítik is azokat, még garanciát is vállalnak a munkájukra. Ez azért elég nagy biztonságot és nyugalmat ad nekem. Szóval végre sikerült a raktárunkat is rendbe rakni. Most már nem kell aggódnom egy esetleges ellenőrzéstől, mert minden a törvényeknek megfelelően működik.