Halapi

Lovarda

landscape-891597_640Hát, akik mostanra tervezték a pihenésüket, nem igazán jártak jól. Hogy miért? Mert a hirtelen jött jó idő nem csak nálunk, hanem kint külföldön is egyaránt érvényes.

Az időjárási viszonyok

Nagyban befolyásolják a nyaralásokat, az hogy milyen idő van. Ha mondjuk nyaralni megyünk, a nyári időszakban, és előtte fogaltunk szállást, akkor két lehetőségünk van. Vagy a már előre befizetett foglalót bebukjuk, vagy mégis elmegyünk a nyaralásra, de a várva várt jó idő helyett lehet hogy egész pihenésünk alatt szakadni fog az eső.

Nincs ez másképpen azokkal sem, akik télen mennek nyaralni. Nekik az lenne a fontos, hogy megfelelő hó legyen, mert aki ebben az időszakban szeretne pihenni, a téli sportok szerelmese. Nekik viszont mindenképpen megfelelő hó mennyiségre, és minőségre van szükség.

Sok mindent befolyásol az idő

Ha nem megfelelő az időjárás, mint fent említettem, aki teheti meggondolhatja magát. Nem egy ismerősöm dolgozott már kint külföldön, vállalt a tiroli állások közül egyet. Ha viszont nincs megfelelő körülmény, akkor nekik sincs munkájuk.

Hiába van mondjuk egy ausztriai hotel a hivatalos rend szerint márciusig nyitva, ha nincs hó, és nincs vendég.

A minap beszélgettem pont az egyik ismerősömmel, aki azt mesélte, hogy kint milyen idő van, sokat süt a nap, és az eső esik. Ez nem alkalmas semmire. Nem hogy a síelés szerelmeseinek, de még azoknak sem, akik csak szerettek volna egy kicsit kimozdulni, és a téli erdőkben sétálni. Az eső miatt minden sáros kint, és ki sem lehet mozdulni.

A külföldi állások féltése

Aki kint dolgozik, jobbal félti a munkáját az ilyen időjárási viszontagságokban. Megrövidül a munkaidő, mert ha nincs vendég, akkor az alkalmazottakra sem lesz szükség. Hogy mennyi mindent befolyásol az időjárás. Sokszor nem is gondolunk bele.

Ha nincs vendég, sok ember vesztheti el idő előtt a munkáját, és ez igen csak nagy gondot jelent mindenkinek. Persze nem csak a munkásokra kell gondolni, hiszen a tulajdonosok is ugyan olyan bajban vannak, mert nekik a hotelt is fent kell tartani, és a legvégső döntés ilyenkor a bezárás. Hiszen sok hotel az év ennek a szakaszában nyit csak ki, vagy esetleg van még egy pár hónapos szezon, és ebben az időszakban kell megkeresni az egész évre valót.

Igaz, hogy a tiroli állások sokkal kedvezőbbek anyagilag, mint az itthoni munkák, de azért aki kint dolgozik, és szezonális munkát végez, neki sem mindegy, hogy még 2 hetet, vagy 1 hónapot tud esetleg dolgozni. Sehol sem könnyű, még akkor sem, ha van munkánk.